Thursday, December 22, 2011

Me & My Pumps : Warning, it's not about shoe!

Yeah, i wish i could write about pumps as in shoes but too bad, i am not that fashionista~ hahaha...

Hello folks! today i would like to do a bit of review on a few breast pumps that i am currently using through my perspective only ya!

For information, i am one of a few mothers who actually INDIRECT BREAST FEED my baby Maryam..phew,long story later la i cita in other entry, tak sedia lg nak cita *sedey*

As mother or mother to be i would really suggest anybody to buy a brest pump at the early stage of preparing your baby's stuffs before the baby arrives.do a bit of RESEARCH before actually go out to get a breast pum. and PLEASE DO NOT BE A CHEAPSKATES! orang kedekut  dan tidak berfikiran positive sila jangan baca entry ini,sekian terima kaseh! ;)

Invest in a good quality pump as it will actually do u a lot of favour.trust me...sebab? well, bukan semua ibu yang melahirkan berjaya menghasilkan susu at the first few hours upon the baby arriving. without enough stimulations susu tak keluar kot.sometimes u might encounter stuffs like:

  1. you are put to sleep by your doctor just after you safely delivered your baby and u don't have a direct contact with the baby for more than 12 hours ( cam kes i la)
  2. your baby might have a bit of difficulty to straight away suck your nipple,but then u already have breast milk to feed the baby.,
  3. baby takdak skill or kurang skill menyusu di awal kelahiran. (hmm, ni pun kes i jugak ni)
  4. your baby refuses to direct feeding. after a few days of trying and u don't feel like forcing the baby to your breast anymore (kesian tau), and u cannot bear to see the baby cries of hunger and so, u resolved to bottle feeding. (again, my kes jugak ni)
  5. your baby dah diberi susu dalam bottle awal dia celik mata lepas lahir ( ohh,my kes ni)
  6. your baby diberi minum through syringe once he/she was admitted into hospital just 3 days after birth. (laaa..kes i jugak!)
SEMUA INI ADALAH MY OWN EXPERINECE, so different people different story la kan. ;) that is why we need breast pump!!!

Okay, so dengan kekecewaan hatinya, i have to resolve to indirect feeding because i so want my baby Maryam to have my milk at the early stage of her development cos i know susu ibu yg terbaik no matter what. if i have to go the toughest way in order to feed my baby, so be it. i rela pump and put it in a bottle for her. i don't mind.

Okay, stop sekejap cita emosi i tadi tu, la ni i nk cita a few pumps yang i guna.

First of all, introducing my oldest gadget (hahahaha, old kah??) MEDELA HARMONY. this pump i bought at baby fair during my 32 weeks of pregnancy. it came with a lot of free gifts time tu, macam2 la dapat, nursing bra, 10 storage bottle from autumz,breast pads,cooler bag,ice packs dan banyak lg..because it worth my monye so i got it at rm320.berbaloi sebab free gifts dia terlalu banyak and i have calculated kalau amik pum saja rm246. nk beli benda2 cam i senarai kat atas tu might cost me more than rm320. so we got the pump. at baby fair semua barang rasa murah kan! ;)


The first time i used it, memang me n hubs had no clue on how to assamble benda alah ni, seriously tak paham instructions, hahah..so kami bedal saja pasang and wallaaaa! boleh ja pump susu right away..

So it became a routine for me to pump the milk as often as i could masa 3 hari pertama berpantang tu. sebab Maryam was admitted into hospital sebab jaundice. at KPJ Hospital, rupanya depa tak kesah pun baby jaundice minum susu ibu or not sebab depa bg susu depa. mak aiii..sangat laa slamber.tp as advised by Maryam Paeditrician, i dengan gigihnya mengepam susu to send to her at hospital and  i did go to visit her and breast feed her every 3 hours or so sebab rumah mak i dekat dgn hospital. tapi selalu ja missed her feeding time sebab asal pi dia dh minum susu though the syringe. so i kena serahkan saja susu i asal dia minum sudah.

Secara umum, this pump is very good in terms of suctions memang tak sakit. ok sangat and production of milk pun memuaskan. i memang guna gila2 la benda ni SAMPAI ROSAK!! ya..betoi, i had no idea i dengan hubs tersilap pasang benda ni...after 2 weeks of using dia dah kaput. i memang bengang la..tp nk dah silap kami, the handle tu dh tak boleh pump lg. apa lagi? menggelabah cari pam baru sebab susu nak kena pam sebab dh memenuhi the entire breast. BENGKAK SUSU 1 hari sementara rizal keluar cari pam baru. but do not fret for those who bought this pump, just pasang elok2 ja, tengok betul2 cara dia k insyaAllah tak rosak. If rosak,Medela ada tempat utuk service pam. kat mana u beli, kat situ u hantar untuk service or baiki. no worries.

i love this pump so much and i really suggest new mom to buy this first before moving to an upgrade brast pump. sebab kita baru beranak, so our nipples need stimulations first to produce milk. i think if we sraight away use the electric pump for the first time, production susu tak meriah sangat. i have seen a few of my friends yang mcm tu. so lebih baik pakai yang manual dulu. susah sikit la tapi puas hati...susu keluar dengan banyak sebab this kind of pump it mimics the baby's suctions.

MEDELA HARMONY

So, setelah pam itu mengalami masalah yg tak dijangaka, Rizal got me this new pum TOMMEE TIPPE. it might not look as stylish as MADELA but i LOOOOOVEEE IT! sebab i think susu keluar dengan baik and banyak skali. till now, i am still using it. tak akan stop guna! lupa pulak, it costs me RM199.serious, best! dia punya breast shield luas and selesa sesuai for mommies with bigger boops. ( alamak!!) MEDELA punya breast sheild kecik la for my size, so i kena beli saiz besar sikit. baru comfortable. hehhh~

Tapi i sudah lengoh mengepam manually after 40 days. ;) seriously, my wrist dh silap urat and semala mak bidan urut badan i dia kata tangan i dh silap urat sikit. ya laa, i mengepam every 3 hours for Maryam mana tak silap urat oi??? 


TOMME TIPPEE FREEDOM BREAST PUMP

So, bila Rizal tengok kesusahan i, dia kata elok kita try electric pump pulak since susu i agak banyak and i am tired of manually pumped during the day sebab nak belek Maryam! heheh...malam i will use my manual pump...sebab keadaan lebih tenang. i boleh fokus pumping dengan aman.  So this is my latest gadget... TERIMA KASIH ENCIK RIZAL for this MEDELA SWING!!!

MEDELA SWING
Baru ja guna, so apa yang i boleh cakap, Madela memang ok. it is very cute. yang bulat kuning tu boleh sangkut kat baju or bawak jalan2 cos it has dual functions. guna bateri and guna electric. so kalau keluar jalan2, senang sikit, boleh pakai bateri ja. :)  

No need to pump teruk2 sebab it has decresed my pumpping time. in just 20 minutes i have managed to pump 4-5oz as compares to manually pump, it doubles the pumpping time. 40 minutes ++ baru dapat 5 oz cemtu. kalau rajin sikit lg, lebih kurang sejam i will get almost 9oz of milk. Alhamdulillah, cukup untuk Maryam minum. ;)

Ohh MEDELA SWING will cost RM799 and after less RM719. 10% ja less, kalau kat fair maybe murah lagi kot. what else ya? hmm,it's portbale and lightweight, senang nk bawak jalan la.i beli ni ssebab nk bawak jalan. tak mau miss my pumping time jugak.

TO ALL MOTHERS, KEEP PUMPING THOSE MILK BABEHHH!! WHOHOOOO... Kuatkan semangat demi baby ok! ;) susu ada, jangan kata tak ada...awal2 beranak memang susu 1-2oz ja  tapi akan meningkat. trust me.and banyak tu ja pun baby perlu awal2 kelahiran dia untuk dia minum.


makin kerap baby isap susu directly,makin banyak susu kan.tapi kalau jenis baby "istimewa" tak mau isap direct ni nak buat cemana?? SILA LA PUMP KERAP-KERAP...



p.s: kalau swing ni buat hal,pam apa lak nk try ya..? hehe

9 comments:

mRs mysarah said...

baruuuuu jer tadi duk dalam dilema pasal breastpump nih. macam2 lah duk pk. nak beli tak nak beli nak beli tak nak beli uhuhuhu. ur entry banyak membantu i yg tengah buntu ni. thanks anyway norr! ;)

Ainul said...

don't give up dear..relax & be happy insyaALLAH susu akan banyak.ainul pun dh mcm2 breatpump ada.swing, spectra3, anakku manual pun ada.yg penting jgn skip pumping & mkn benda yg berkhasiat :)

NoRr said...

sarah: ye ke? ala ni my experience saja...u should ask around lagi ok.sebab i baru 46 hari jadi ibu mengepam ni,hahahah...

ainul: THANK YOU SOOOO MUCH for the encouraging words..i will not stop insyaAllah selagi ada susu i teruskan jugak..it's hard tapi kena tabah.

afiewithayie said...

lenguh jgkn klo gune bp manual nie..sampai tergeliat urat..semangat nk bf jgk nnt..tringin nk beli fs madela..tp agk2 ble yea mase y seswai nak beli bp erk..?

NoRr said...

afiewithayie: hmm,i am not an expert i pakai instict saja sebab kita first time mother kan...trust ur naluri guts ok..i beli masa ujung nk beranak..tp benda ni long term kan, u bli la awal2 kalau ada bajet dah ok! :) selamat menyusu..semoga berjaya k!

ReYNa said...

oh..mmg nk beli gak breastpump.sbb tgk ramai blogger beli awal2 before beranak.huhu.igt nk beli medela swing gak la tp kalo mampu nak la freetyle tu..sbb mcm malas nk mengepam manual.huhuhu

NoRr said...

Reyna:seriously terliur tengok free style tu..haihhh...tak ada modal lagi ni..hihi

PurPLe LaDy AiFA said...

norr, keep pumping! hehe. my bestie yg br deliver br2 ni pon sm kes dgn u, her baby x tau nak suck and plus die ade inverted/flat nipple. so kne la jadi exclusive pumping mum pulak jadinye..tp jgn putus asa, keep pumping dear!

i pon guna 3 pump stakat ni, tp murah2 je la. guna manual pureen, spectra 3 utk kat opis, medela swing utk kat rumah. swing suction mmg best, tp still prefer double pumping yg mobile mcm freestyle. kalo x, nak allegro la.. boley battery, boley double pumping skali.. huhu

NoRr said...

aifa!! mana u pegi lama betoi hilang nihh!! ;) hmm tu laa malas nk stress, keep pumping saja la selagi mampu kan! selama ni i guna manual i rasa manual lg byk susu dr elektrik punya tu, tp sbb mmg dah xlarat nk pum manual 24jam so bli la swing ni dlu, setakat ni ok swing..yg penting sambil blogging boleh pump susu...multitasking! heheheh..