Monday, February 20, 2012

Maryam First Day At Nursery

...and she was the first baby to arrive..hahahah...mak excited tak sabar ka hapa? huuu...

 I AM A FIRST TIME MOTHER & DOING EVERYTHING FOR THE FIRST TIME. so i put everything that my baby might need in a BIG baby bag! hahahha...rupanya mak2 lain bawak beg kecik cinonet saja oiii!

On top of that. i FORGOT to write MARYAM BAHYRAA's name on her stufss...sabar sajalah. Aku memang blur

 i sent my baby to the day care center with perasaan yang sangat la berat. i am sure all mothers would understand this feelings. when u have been with the baby since birth, for 24 hours, 7 days a week, for 3 months and suddenly u have to send the baby to a place where u know your baby is not gonna be at the center of attention anymore cos there are other babies as well. *sigh* again, like i said previously, IT BREAKS MY HEART *sobss*

i can only pray to Allah to protect my baby from any harm.

okay, sudah laa bercerita tentang keluhan rasa yang akan membuatkan energy2 yang negatif terpancar. let's focus on the positive part instead.

Well, at least she is placed very closed to my office, i can always cabut lari dari opis go and see her. hahhaha.. very important aspect.

My baby is the type of baby who cannot be alone. seriously. she would not be at peace if she sees nobody around her. at least at day care, there are a lot of people around her. hopefully she would be excited. for me it's important for her to be able to adapt with situations where there are many people around her.

i heard a lot of people said that babies who stays at a day care center are very independat babies, socialable babies, less fussy babies. in other word anak tak la "Peqak buih" or manja sangat sampai bila tengok orang tak dikenali nak nangeh tak tentu hala or susah nak beramah mesra dengan orang. Wallahulam...it all depend jugak kan? tak semestinya...BUT if it's true i hope my baby will be one. at least dia tak la melalak tengok orang yang dia tak biasa. susah tu sebab i don't want my baby to be clingy...asik nak begayut dengan i saja.. no..no...cannot.

The reason Maryam is placed at a day care center is that i cannot find her a good baby sitter around here. a good baby sitter to me means somebody i can trust. that's all. It is very important for me to find  someone that i could trust. if i could not find one, so it's better for my baby to be at the nursery intead. at least at nursery, their job is mainly jaga budak, bukan memasak,membasuh,mengemas rumah,etc.

i have heard so many stories around here where most of my friends' BS always ambik
cuti without telling them earlier. susah tu, kita ni keja mengajar. kalau kita tetiba ja cuti tanpa inform students, hmm..pening la nanti nak pikir class replecements and stuffs.

IF i could find a somebone yang i percaya untuk jaga Maryam, definitely i tak hantar Maryam to a nursery. but, i can't find one. i dunno anybody kat sini. beruntung lah sesapa yang ada BS yg memahami antara satu sama lain.


okeh, sudah la tu senarai2 points untuk menenagkan hati ini..i hope i am doing the best so far and the rest i leave it to Allah.

Ikot hati mau ja benti keja jaga anak sendiri...haihhhss..sabar saja laa~ hati seorang ibu, hanya ibu2 saja yang tahu.. bapak2 belom tentu akan tahu...kan?? ;p

Semoga Maryam selamat di situ, happy, ceria dan selalu dilindungi Allah. Amin...


i miss u already baby *sigh*

9 comments:

Mimie said...

peghak buihh... hahaha lama tak dengaq perkataan tu.lawak la mommy maryam ni. irees punya turn will come next month. im so scared ;(

NoRr said...

haaa nanti u balik penang u boleh dengar kerap2 skit kosa kata ni...hahahha...

irees is a good lil' darling. dun wori, she will survive.. ;)

PurPLe LaDy AiFA said...

me to.. hopefully my nasuha x jenis clingy to her mama ni.. biar x clingy time kcik, tp dah besar nnti clingy kt kita kn? huhu

insya allah, hopefully she will adapt dgn environment kt sn kn.. good girl maryam! heee

NoRr said...

hopefully so lah aifa..i pun xnak ank i sampai tak mau kat org lain, susah kot. tapi bila dh hantar nursery ni, hati mak kena tabah ja la..sbb anak kita bukan lagi menjadi fokus utama.ramai kan... sian lak rasa bila tgk maryam slamber ja sorang2 sambil isap puting..huuuuu...sayu.

iietamalek said...

kadangkadang ibu nie lebih pikir negatif dari positif kan...

salam kenal

=)

NoRr said...

betul tu, padahal anak relax saja...heheheh

;) salam kenal

aNNa IrwaRNiTa said...

sabar yer mom...lama2 biasala tu..kena keras hati skit...ngee

zailamohamad said...

salam perkenalan,

anak-anak i semua stay at day care, what i can see diorang memang agak disiplin, ada waktu tidur yg tetap, kalau dah besar boleh pakai baju sendiri & bukan jenis yang takut orang tp of courselah there are always ada pro & contra so as a mummy kita kn alert & always aware of our child's condition physically & mentally..kalau nampak anak lebam u better ask, kalau anak susah nak tidur malam pon u better ask apa aktiviti diorang di sebelah siang..tak salah kalau banyak bertanya & please make a good realationship with owner & pekerja taska tu juga:)

NoRr said...

hi sis!! TQ for dropping by, YES I AM IN TOTAL AGREEMENT WITH U... i tak suka orang suka overgeneralised things cakap nursery teruk smuanya. not fair kan. and very important to have communication dgn orang nursery kan.. a good communication.