Tuesday, July 6, 2010

ni pun about unprofessional bridal boutique & planner - huishh..

this morning i read a few bride to be blogs regarding the unprofessional wedding planners...seriously my heart felt for the victims and reading their entries about how unsatisfied, devastated and miserable they felt make me so afraid too. i'm sure everyone has read those entries from b2b blogs especially reyna , nurulhuda, and many more..tu jala yg i sempat baca di awal pagi ni..selama ni pun banyak cerita2 b2b that i read throughout my preparation of my wedding. i'm like each and everyone of u girls, i pray nothing bad to happen to my wedding too. * amin*
kita hanya mampu merancang, Tuhan menentukan.
the one thing i notice about wedding planner around my place, memang ada perangai tak professional langsung up to the point i dah fed up nak deal with these people. what they promised in the beginning turned out to be a completely different on the day of the event...this thing happened to me and a few of my friends during the engagement and the wedding day. i remember my best friend's wedding turned into nightmare for her when her make up person ( tak boleh panggil MUA sbb dia bodoh) didn't do her job well sampai my other friend step up and amik alih tugas si MUA bodoh tu sebab she was so damn late..masuk butik dia penuh dengan manusia macam sadin butik tu - penuh dengan brides and dia seniri bepeluh make upkan semua manusia yang dia janji nak make up hari tu...gila sgt! jerung yang tamak i must say! yang paling lawak i tengok dia make up my friend tak sampai 20 minit and she was done..padahal kami tunggu dekat2 3 jam turn make up..kesian jugak my friend. benda dah terjadi.
another thing many of the wedding planners ni i notice jugak their sharp tounge..they are very sensitive if they recieve not so good comments from us. they are very offended. clearly not unprofessional! kalau ditegur or kita pendapat kita, wahhh melenting yang bukan2..meroyan! walaupun comment yang diberi berkaitan hal biasa2 seperti kita kata tema warna tu bukan tema warna kegemaran kita..well, i know a wedding planner will always claim that they are the professional and they have all the experiences but if a wedding planner cannot make a client happy, what's the use? kan! lantak la if the client nak buat tema warna macam badut sekali pun, if that's what make the client very happy, as a "professional" u kena la ikot jugak kehendak clents..kan?? jangan la pulak u as a professional, maki2, kutuk2, marah2 clients u kata si client ni BUTA SENI! bongok betul..i have came acrross these situations a few times during my survey for my wedding preparation...siap ada yg kutuk2 previous clients lagi...so unprofessional okay.
also another aspect that needs more improvement from a wedding planner & boutique is the fact that they take the Quotation Request from the clients so lighly. i mean banyak tempat i pi if we kita mintak ja quote harga items yang kita nak mesti dia round off terus harga. langsung tak tau nak quote harga per item...ape kahhh??? main assume ja everything is for example RM12K...apasal tak tunjuk bukti 1 per 1 apa benda yg RM12 k tu?? still i sendiri tak faham...my friends cakap ni teknik2 memanipulasi customers. dosa kan!tapi ada jugak yang baik hati sanggup bersabar and hantar qouatations yg diminta...tapi tak ramai la..seriously i tak tau napa kat penang macam ni.
as a wedding planner,the only goal u have to score is to make a customer happy no matter what the circumstances are! a wedding planner should never be an ego maniac, look down on others, also being unfair..that's what i believe.
in my point of view, a customer is always right. and if a person can't accept that due the biggest ego and also due to the aim of making profits only, u will not survive long in the bridal business world..lambat laun balasan tuhan akan turun jugak..dalam bentuk yang berbeza2...Allah Maha Berkuasa.fikirlah, sekiranya kita menzalimin seseorang, Allah akan menzalimi kita balik and ingatlah balasan Allah jauh lebih besar dari apa yang kita mampu buat..kan!! ;)
ohh. i love the fact that kita ada Consumer Protection Act 1999 & Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia as stated in the blogs that i mentioned above, so as a consumer, if we think we have been conned, jangan sekali2 bediam diri and redha ada banyak benda lain yang kita boleh redha tapi bukan benda yang sampai membuatkan kita stress.kena berani memperthankan hak.
p.s: hopefully the same thing won't happen to me...kalau jadi mesti i sedih gila macam mangsa2 yang lain...sori panjang pulak i berleter!

3 comments:

A W E E N N Y E said...

u know what...ada yg smpai kes report polis...kejam punya wedding planner..ada yg mulut mcm apa..cakap je lebih BUATTT taktau.
Damn!!
wah i yg emo.

Nurulhuda|Adlie said...

norr, thanks for the backlink, i do hope that they learned a lesson, tho it was rina's big day that became their experiment, thanks again..

NoRr said...

aween: kita kawen sekali seumur hidup, if kawen kali kedua pun, takkan sama dah majlis kedua seperti majlis pertama...so, i'm sure semua pengantin mengharapkan segala yg terbaik dijalankan oleh pihak wedding planner untuk majlis kita..setiap nilai duit kita bayar depa mesti ada nilai walaupun kita bayar dia rm100 ja..so depa wajib buat elok2.


nurul: i'm so suddend with what happened to her, i sedey baca & i faham kalau kita di tempat dia mesti luluh hati la. orang buat majlis kita tak seperti yg kita harapkan.gila lah..cemana la si wedding planner tu sanggup makan duit hasil kerja yg macam tu..zalim! buat wedding orang sesuka hati dia...seriously, reyna patut saman ja that person for emotional distress..huhuh..skang ramai orng saman2.