Friday, August 13, 2010

Last Weekend yang Sungguh Produktif

of course produktif sebab i think we spent the day hunting for a few stuffs yang asyik dalam pending list ja. we headed to Sg. Petani as i requested to go to DIOS and Bringht Sail. i read about these shops brances in majalah Pengantin. siap bawak majalah lagi semata-mata nak tengok alamat. tu pun sesat skit cos the two of us memang tak tahu apa2 kawasan tu. tak familiar sangat. and the funny part was that fiance called the shop to asked for the direction.

when we finally arrived, the most lawak part was the sales assistants at Bright Sail thought we were bridal boutique owners coming to buy some wedding items. hahaha...kami ni layan ja akak tu...ya la i think jarang kot bakal pengantin masuk kedai2 yang jual perkakasan/peralatan perkahwinan kan? usually we would rent these items. yang lawak jugak akak tu siap kata, "tiang pelamin fesyen terbaru ada dik, tak mau tengok ka??" i was like...
" erkk...kak kami bukan nak beli barang untuk butik. kami nak cari barang kawen kami" hehe

we decided to buy a few stuffs kat Bright Sail sebab situ ada offer. for those yang tak tau apa tu Bright Sail, dia macam DIOS jugak, but i think it's way cheaper. boleh tengok kat majalh pengantin. selalu kat page depan sekali ada ads dia.

i wanted to buy alas dulang, rantai tingkat, butang baju melayu, and a few things lagi. but these are 3 main items yang berjaya di bawa pulang.


item 1: rantai tingkat. ;) i bought this because i think my kain nikah is very simple. no heavy beads so i thought, this rantai tingkat would enhance the look. hopefully. i bought it at RM60 after discounts. the actual price was RM250. i asked the SA why mahal gila? she said sebab it's silver plaited or something. but RM60 was actually my budget. tak tau la kot benda ni actually murah lagi ka. but it's not bad think and it has intricate designs. boleh la kot..






next...


item no. 2 : ha apa ni? bukan veil..hehe.. these are my alas dulang. beaded net. i love it cos i have been looking for this for quite sometimes. it's simple. the reason i decided to buy the alas because if i were to rent pun. it would cost me the same price. i mean, kalau rent kat butik yang i tanya dulu2 they said rm15 sekeping with dulang. so i beli ja la..cos harga pun RM15 jugak for 1 piece. hehe...pastu boleh simpan buat deco apa2 kat umah kot. but at Bright Sail, if buy this a lot, they'll give u discounts. hmm..worth buying la jugak rasanya... =)





what else? hmm..


item no. 3 : butang baju melayu. fiance had chosen this on his own. i think when i look back, i kinda like it. it looks like diamonds. ni if i'm not mistaken RM30 saja...boleh la kan. ;)






beside these items, we manage to buy his sampin too...but i didn't snap the pic. we went to Jakel SP just to look around but nothing interersted us except the sampin ja. then we headed to Ariani to look for my tudung nikah. but too bad. they only showed me 2 designs. and those 2 designs memang bridal tudung. but the price was beyond my budget RM450! hukhukhuk...no way...for a very simple tudung, i'm not willing to pay for that much price just yet unless i found myself desperately in need. at this point, i'm still keeping my options open. masih mencari but so risau where else to find my tudung nikah?? ;( i want to wear tudung with awning but for my tembab face, i have to find the most suitable awning..if not, i would end up looking ridiculous. kat Ariani tu okay dah but the price yang tak okay... ;(

then, we headed to Penang cos i wanted to attend my BFF convocation at USM. but before that we stopped at....

yeah..my favorite favorite place everytime i go back to home sweet home..asal balik penang ja singgah SSF. mak mak kata tak abeh2 pi tempat tu...bukan apa i just love being inside SSF. tak beli pun tak pa. just enjoy the decorations. it was first time trip to SSF for fiance. and he said he loved the place since my fiance ni suka home deco stuffs. he said he could sleep in there. hahah...tengok, dulu dia kata i obsessed dgn SSF. look who's obssessed now uhh?

anyways, this time around SSF buat sales siap ada Happy Hour masa i pi. so i bought this bling2 decoration/jurai2 to decorate my pelamin nikah area. murah ja. 1 piece RM6. actual price RM11++ kot. so apa lagi..Happy Hour kan... happily bought 8 pieces of this thing.hehhhh ;p

hmm. tu ja yang berjaya menjadi tawanan..but i have a lot more to do but so little time left. at this point, i tak mau serabut2 kepala. at least i have all the essential stuffs. they are good enough for me. kalau tak sempat nak beli benda2 yang remeh temeh,etc... i think i'm okay ja. yang penting dapat kawen ja..heheheh...

i'm gonna go back to penang this afternoon to spend my weekend with my mak. nak bawak dia jelajah pasar ramadhan and eat home cook meal...seriously, makan sorang2 is not fun..sedey hari2 makan depan TV. layan cita GENG SURAU kat Astro...gelak sorang2..so pathetic...but the story is very comical..heheh

okay, selamat berpuasa ya! ;)



7 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

norr,
SSF dekat penang kat mne ek? waa sedey giler x taw neh...

xtaw plak kat sp ade ariani.. ingat jakel je.. hehe. i pon ada baca pasal bright sail tu dlm majalah pengantin..ingat nak g jugak nnti.. hehe

NoRr said...

aifa, ada la SSF besar tau 4 tingkat lagi..lepas seberang jaya amik exit perai/b'woth stright ja. naik flyover nampak tepi jalan ja. kat Taman inderawasih...dekat ja dgn umah i..=) ha tu nak pegi Bright Sail nak kawen sekali lagi ke aifa? ngehehe..gurau2.

ariani dah ada dah kat SP. kecik ja kedai dia..

Nuown said...

nor, good deal! I pun dulu sama tau. most of my barang hantaran/aksesori i beli sendiri. case dia, after survey kedai butik harga dia sama dengan i sewa and beli. baik i belikan.. i siap beli rantai tuh one for Sinan's utk pakai masa tema songket. Utk I, I belasah beli sepit kat tudung - the one yg I pakai masa nikah, rantai silver and gold utk tema songket.. nasib baik i tak terbeli crown sebab tgk2 tak berkenan and of course expensive skit!

Utk lapik hantaran, I beli pinggan 4 segi ikea..hahahha..lepas tuh recycle guna skrg.. berbaloi2..hihi

NoRr said...

nuwon..ya betul, kat butik harga sebijik macam harga beli..baik beli ja at least dapat terus..hehe crown pun i almost terbeli jugak ikotkan..lawa2 jugak kan? heheh..tapi bila fiance dah siap perli kata macam betul2 nak buka butik ja i pun terus tak jadi..ngehehe...

secara umum, beli lebeh berbaloi dari sewa.

A W E E N N Y E said...

betol...sewa pun bukannya dapat kat kita..ini kita yg beli then guna, guna dan guna lagi =)

awn tunang dulu sume bekas beli sendiri just minta tlg org buatkan..

tapi nnt kawin nak cuba DIY sendiri..hehe..entahlah jadi or tak.just wish me luck.

btw..best of luck for next preparation.

xoxoxox

Sya Sakura said...

wahh, alas dulang yg sgt cantikk!! sy sukeee!! :)

Btw, i link ur blog eh? hope u dont mind..

NoRr said...

aween: ni pun same story la ni..DIY hantaran jugak...heheh..ntah cemana rupa nnt.

sya sakura: hi! boleh2 no problem =)